1 2 3 ... 12 >

Eğitici-Zekâ Geliştirici Oyuncak

Bebeklerin zekâ gelişimleri doğduğu andan itibaren büyük önem içermektedir. Zekâ gelişimlerini olumlu yönde etkilemek için ebeveynler farklı yöntemlere başvurmaktadır. Bunlardan biri de eğitici-zekâ geliştirici oyuncaklardır. Bebekler ve çocuklar her şeyi oyunla öğrenmektedir. Bebeklerle vakit geçirip oyun oynarken aynı zamanda onları eğitmek ve öğretmek zekâ gelişimleri açısından oldukça faydalıdır.

İlgi alanları sürekli değişen ve gelişen çocuklar eğitici oyuncak ve oyunlar sayesinde kavrama ve öğrenme yetilerini geliştirebilmektedir. Eğitici setler her yaş grubuna göre farklı farklıdır. Her yaş grubunun farklı öğrenme yetileri ve kavrama kapasitesi vardır. Bu nedenle uygun eğitici oyuncak kullanmak gerekmektedir. Gün içinde eğitici-zekâ geliştirici oyuncaklarla 15-20 dakika gibi kısa süreler geçirmek dahi zekâ gelişimi için faydalıdır. 

Eğitici-Zekâ Geliştirici Oyuncak Fiyatları?

Eğitici-Zekâ geliştirici oyuncak fiyatları sahip olduğu özelliğe göre değişmektedir. Eğitici oyuncakta kullanılan materyaller fiyatı belirlemede önemli rol oynamaktadır. Sesli eğitici oyuncaklar bebeklerin ilgisini daha fazla çekmektedir ve geçirdikleri süre uzamaktadır. Tekrarlanan müzikler çocukların ezber kabiliyetini geliştirmektedir. Çocukların hafızasını geliştiren sesli oyuncaklar uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. 

Eğitici-zekâ geliştirici oyuncak materyalleri bebeklerin ve çocukların hassasiyeti ve bilinç yapıları dikkate alınarak tasarlanmaktadır. Bebekler için tasarlanan oyuncakların materyallerinin yutulacak kadar küçük olmaması gerekmektedir. Bu durum hayati önem taşımaktadır. Yaş arttıkça kullanılan oyuncaklardaki parça sayısı ve karmaşıklık artmaktadır bu durum çocukların bakış açılarını geliştirmek için oluşturulmaktadır. 

Eğitici-zekâ geliştirici oyuncak fiyatları oyuncağın kalitesine, kullanılan malzemelerin ham maddesine bağlıdır. Çocuklar çok hassas yapıdalardır ve hemen her şeyden etkilenebilmektedirler. Bu nedenle oyuncakların maddelerinin sağlığa zararlı olmaması ve gerekli belge ve sertifikalarının bulunması gerekmektedir. Farklı yaş gruplarına göre oyuncakların detayı artmaktadır. Bu durumda eğitici-zekâ geliştirici oyuncak fiyatlarına etki etmektedir.

Eğitici-Zekâ Geliştirici Oyuncak Çeşitleri Nelerdir?

Eğitici-zekâ geliştirici oyuncak modelleri farklı yaş gruplarına ve farklı gelişim alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Eğitici-zekâ geliştirici oyuncak modellerini şu şekilde göstermek mümkündür;

  • Rubik küp: Küçük karelerden oluşan rubik küpün her bir tarafı için farklı bir renk mevcuttur ve küçük kareleri aynı renklerle büyük kareler haline getirme hedefli bir oyundur. Çocuklarda hızlı düşünme, el çabukluğu ve el-beyin koordinasyonlarının gelişmesi için kullanılır.
  • Oyun hamuru seti: Oyun hamurları sayesinde çocuklar yaratıcılık yeteneklerini ortaya çıkarmaktadır. Hayal güçlerini kullanarak istedikleri şekilleri oluşturmaktadırlar.
  • 2 yaş eğitici oyuncak: 2 yaş oyuncaklar geniş bir alanı kaplamaktadır. 2 yaşında olan çocuklar için gelişimlerine uygun farklı türleri bulunmaktadır.
  • 6 aylık bebek oyuncakları: 6 aylık bebek oyuncakları arasında zekâ kartları önemli bir yer tutmaktadır. Nesneleri yeni yeni kavrayan bebekler zekâ kartları sayesinde daha hızlı öğrenebilmektedir.
  • 3 yaş eğitici oyuncak: 3 yaşında olan çocuklar için tasarlanan bu oyuncaklar 3 yaş evresi gereksinimlerini karşılamaktadır.
  • Yaratıcı oyuncaklar: Çocukların bir şeyler üretilme ve yaratıcı olma yeteneklerini ortaya çıkarmak için oldukça faydalı oyuncaklardır.
  • Eğitici ahşap oyuncak: Ahşap oyuncaklar plastik oyuncaklara göre daha sağlıklıdır. Bu nedenle ebeveynler tarafından tercih edilmektedir.
  • Lego: Legolar sayesinde çocuklar istedikleri şekilleri tasarlayıp daha sonra farklı şekillere geçirerek zekâlarını geliştirmektedir.
  • Geometrik şekiller: Geometrik şekilleri tanıma ve aynı olan şekiller arasında bağlantı kurmak için bu oyuncaklar oldukça faydalıdır.
  • Eğitici setler: Eğitici setler farklı konularda bebekleri eğitmek için kullanılır. Örnek olarak farklı nesneleri tanıma ya da dokun hisset gibi setler bebeklerin duyularını geliştirmektedir.
  • Çocuk aktivite oyuncakları: Sadece zihinsel değil aynı zamanda fiziksel becerilerin gelişmesi için de aktivite oyuncakları mevcuttur. Halı şeklinde olan piyanolar çocuklar için ham kas gelişimi hem de beyin gelişimi açısından önemlidir.
  • Bebek puzzle: Bebekler için nesneleri tanımak ve aralarında bağlantı kurmak zekâ gelişimi açısından önemlidir. Bebek puzzle setleri ise bu konuda iyi bir yardımcıdır.
  • Mega kule: Mega kulenin yapımı 12 aylık çocuklar için uygundur. Kolaylıkla birbirinin içine geçmesi sayesinde bebekler zorlanmadan istedikleri şekilleri oluşturabilmektedir.
  • Konuşan oyuncaklar: Konuşan oyuncaklar bebeklerin ve çocukların ezber yeteneğini geliştirmek için faydalı bir oyuncaktır.
  • Sök tak oyunlar: Sök tak oyuncaklar sayesinde çocukların hangi nesnenin hangi yere uygun olduğunu anlama yetisi kazanabilmektedir.
  • Amigurimi oyuncaklar: Tehlikesiz ve doğal olan Amigurimi oyuncaklar şekilleri sayesinde çocukların nesneleri tanımasını sağlamaktadır.

Eğitici-Zekâ Geliştirici Oyuncakların Özellikleri Nelerdir?

Çocuk geliştirici oyuncaklar oynanırken aynı zamanda bebek ve çocukların farklı yetilerini ve becerilerini geliştirmektedir. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür;

  • Sosyal Becerilerini Geliştirmektedir: Çocuklar eğitici oyuncaklarla oynarken paylaşmayı ve bir şeyler üretebilmeyi öğrenmektedirler. Oyunlar genellikle sırayla oynandığı için çocuklar burada sırasını beklemeyi ve dayanışmayı öğrenmektedirler. Oyun oynarken birbirleriyle iletişimde olan çocuklar konuşma ve iletişim kurma gibi becerilerini geliştirmektedir.
  • Bilişsel Becerilerini Geliştirmektedirler: Bilişsel beceriler; ezberlemeyi, problem çözmeyi ve renkleri tanımayı içermektedir. Eğitici oyuncaklar sayesinde çocukların bu yetileri gelişim göstermektedir. Oyuncaklara isim vermek ya da oyuncakların renklerini telaffuz etmek bilişsel yetilerin gelişimi için faydalıdır.
  • Konuşma ve Dil Becerilerini Geliştirmektedir: Eğitici oyuncaklarla oynamak özellikle de konuşan oyuncaklar sayesinde çocukların konuşma ezber yetisi gelişmektedir. Ebeveynlerin çocuklar ile birlikte oynaması ve oyunu anlatması çocukların ebeveyni dinleyerek telaffuz yeteneklerini geliştirmesini sağlamaktadır.
  • Motor Becerilerini Geliştirmektedir: Yeni yürümeye ve kasları yeni gelişmeye başlayan çocuklar eğitici oyuncaklar sayesinde parmak, bacak, el, kol gibi vücut parçalarını hareket ettirerek gelişmesini sağlamaktadır. Yeni yürümeye başlayan çocuklar özellikle tüm vücutlarını kullanmaları gereken oyuncakları daha çok sevmektedir. Özellikle denge oyunları sayesinde ise bu mümkün olabilmektedir.
  • Mantık ve Hayal Güçlerini Geliştirmektedir: Bebekler ve çocuklar eğitici oyuncaklarla oynarken hayal güçlerini kullanarak farklı şekiller oluşturabilmektedir. Mantıklarını kullanarak ne yapmaları gerektiğine karar vererek yetilerini geliştirmektedirler.

Eğitici-Zekâ Geliştirici Oyuncaklar Hangi Yaş Grubunda Kullanılır?

Bebeklerin anne karnında başlayan zekâ gelişimleri 6 yaşına kadar sürmektedir. 6 yaşından sonra okuma yazma öğrenen çocuklar için eğitici kitaplar okumak, bulmaca çözmek veya puzzle yapmak faydalı etkinliklerdir.

6 yaşından daha küçük çocuklar ve bebekler için her yaşa uygun eğitici oyuncak bulunmaktadır. Her yaşın gereksinimleri ve ihtiyaçları farklı olduğu için bu doğrultuda oyuncak tasarımı yapılmaktadır. Eğitici oyuncaklardan istenilen verimi alabilmek için yaşa uygun oyuncak tercihi yapmak gerekmektedir. 

Yaşa uygun seçilmeyen oyuncaklar çocuklara fayda sağlamamakla birlikte kafalarını karıştırmaya sebep olabilmektedir. Oyuncaklar satılırken üzerlerinde hangi yaş grubuna uygun olduklarına dair bilgilendirme bulunmaktadır. Bu bilgilendirmeler dikkate alınarak eğitici-zekâ geliştirici oyuncak tercihi yapılmalıdır.

Eğitici-Zekâ Geliştirici Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çocuklar öğrenmeye açık ve hassaslardır. Bu nedenle tercih edilen eğitici oyuncak seçimi önemlidir. Seçim yaparken dikkat edilmesi gereken maddeler şu şekildedir;

  • Tercih edilen oyuncak çocuğun yaşına ve becerisine uygun olmalıdır.
  • Çocuk oyuncak karşısında başarısızlık hissine düşmemelidir.
  • Tercih edilen oyuncak sağlam ve dayanıklı olmalıdır.
  • Seçilen oyuncak çok yönlü olmalı ve çocuğun birden fazla becerisini geliştirmelidir.
  • Oyuncağın görüntüsü çocuğu ürkütmemelidir ve sevimli olmalıdır.
  • Köşeleri yuvarlak ve küt olmalıdır. Güvenlik açısından önemli bir maddedir.
  • Oyuncak çocuğun kas gücü ile orantılı olmalıdır.
  • Oyuncak tercihinde cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır.
  • Oyuncak alınacak yer oyuncak konusunda bilgili ve uzmanlaşmış olmalıdır.







 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR